Sveafallet
Dela
Slereboån slingrar genom en tät granskogsomringad dalgång, belägen mellan de anrika gårdarna Röserna och Svedjan, i hjärtat av Risveden. Terrängen är präglad av naturliga kullar och dalar, men vandringsstigen är lättframkomlig. Först under de sista 100-150 metrarna inför ankomsten till Sveafallet i Gäddevadsbäcken, strax innan dess sammanflöde med Slereboån, ställs vandraren inför en mild topografisk utmaning.
Mötet med det frustande vattnet, bredvid den vältrampade stigen, skapar en förunderlig känsla av naturens storslagenhet. Sveafallet, vars namn kommer av det mytomspunna Svedjan, visar upp sig som en brusande duett av hemligheter från förr. Här finns tydliga spår av försök att utnyttja vattenkraften, troligtvis med skvaltkvarnar.
Skvaltkvarnen, även känd som skvalta eller grekisk kvarn, är en konstruktion som drar nytta av vattenkraften för att mala säd mellan två horisontellt placerade kvarnstenar. Det är en tidslös teknik vars ursprung går tusentals år tillbaka i tiden, och användningen av fallande vatten som drivkraft för mjölmalning och bearbetning av virke har en djup och respektingivande historia som går tusentals år tillbaka.
Därför, när du står inför Sveafallet i Gäddevadsbäcken, bjuds du in att förflytta dig i tiden och följa med på en resa genom historien. Här är det en plats där vattnets eviga rörelse möter människans skapande kraft, och där tidens ström aldrig har kunnat tvätta bort det eviga bandet mellan äventyraren och det som är äventyrat.
Foto: Pelle Dalberg