fbpx

Jätteberget hällristning

Dela

På södra sidan av Jätteberget i Alvhem finns en liten berghäll med mycket vackra skeppsristningar. En 3000-årig flotta seglar fram. Är det solskeppen som kommer med nytt liv? Eller är skeppen ristade för att ge sjöfarare säker färd?

Hällristningarna är ärrade i stenen, och när man tittar noggrant kan man upptäcka 25 skepp, varelser av djurriket, en ensam människoliknande figur, 45 små skålgropar, två fotavtryck och några gåtfulla figurer. Denna fascinerande samling av tecken och symboler täcker en yta på omkring 6,5x4,5 meter och ger oss en inblick i människors liv för tusentals år sedan.

När dessa skepp och figurer ristades i stenen var Göta älv en smal fjord, och havets brus nådde upp till dagens Skepplanda. De ristade skeppen här på Jätteberget har sin alldeles egna stil, med sina kraftiga bågar och utåtriktade bågtoppar som skiljer dem från de flesta andra hällristade skepp i Norden.

Så, när du besöker detta plats av kulturell och historisk betydelse, föreställ dig de forntida människorna som skapade dessa märkliga konstverk. Låt dina tankar segla med de uråldriga skeppen och utforska det förflutna som tiden har bevarat på denna enastående bergshäll.

Hitta hit

Hällristningarna går att finna någon dryg kilometer nordväst om Alvhems kungsgård, på södra sidan av Jätteberget i Alvhem.