fbpx

Alvhems Kungsgård

Dela

Alvhems Kungsgård besitter en lång och häpnadsväckande historia som tar oss ända tillbaka till järnåldern. Här gömmer sig medeltida fynd i både buskar och vrår.

På denna mytomspunna plats hittar du bland annat gravar från järnåldern, en medeltida stenkällare och ett av traktens grövsta träd, en lind. Här finns även en välbesökt golfbana, restaurang, natur- och kulturstig och goda parkeringsmöjligheter. Här arrangerar även den lokala hantverksföreningen utställningar varje sommar.

Alvhems Kungsgårds historia

I dessa urgamla trakter sägs det att det skygga huldrefolket, även känt som alver eller alfer i de gamla sagorna, en gång hade sitt hem. Deras mytomspunna plats var Alfhem, och de stod under guden Frös beskydd, med orten Frövet som ett närliggande vittne.

Året var 1528 när gården på platsen först omnämndes som en kungsgård, då den överläts till Peder Svenske av Gustav Vasa, och fick namnet "Alffuem kongsgårdt." Ett historiskt ögonblick som skulle sätta tonen för dess framtida betydelse.

Från och med 1681 blev Kungsgården residens för Henrik von Vicken, som var landshövding i Älvsborgs län.

Under slutet av 1600-talet och början av 1700-talet var Alvhems kungsgård ägd av Jonas Ahlehielm, vars vapensköld pryder Skepplanda kyrka där han är begravd.

År 1767 hamnade Stora Alvhem i ägo av Niclas Sahlgren,  direktör för Svenska Ostindiska Companiet. Trots ägarskapet bodde han själv inte på gården. Efter hans bortgång 1776 beskrevs huvudbyggnaden som ny i bouppteckningen. År 1818 genomgick byggnaden en betydande expansion med tillägg av en förstuga och två extra rum.