fbpx

Skepplanda kyrka

Dela

I hjärtat av Skepplanda står en ståtlig kyrka som vittnar om århundraden av tro och förändring

Kyrkans historia sträcker sig långt tillbaka i tiden, ända till medeltiden, då den ursprungliga församlingskyrkan reste sig på den plats där dagens kyrka fortfarande står idag. Byggandet av den nuvarande kyrkan tog sin början 1698 och färdigställdes 1705. Delvis byggd på de gamla murarna från medeltidskyrkan, är dagens kyrka en påminnelse om en svunnen era.

Idag pryds kyrkans tak av målningar som skapades av Johan Burman år 1770. Dessa målningar har aldrig blivit övermålade, men 1970 genomgick de en restaurering efter att två fönster hade satts igen. Målningarna i koret skildrar Treenigheten, medan långhuset berättar om Yttersta domen och framställer en majestätisk Jesus omgiven av de tolv apostlarna och de själarna som har funnit sin fristad i himmelriket.

Kyrkans historia är inte enbart präglad av andakt och tyst reflektion. Den har också bevittnat krigets härjningar. Kristian Tyrann, en mäktig och fruktad kung, korsade Göta Älv strax norr om Kungälv 1532. Med sina trupper och sin stridsiver trängde han fram genom det omgivande landskapet och slog läger i närheten av Skepplanda kyrka. Denna händelse kastade en skugga av osäkerhet över platsen, och kyrkan blev en symbol för både hopp och fruktan för de människor som bodde i närheten.

Skepplanda kyrka är inte bara är en byggnad av sten, utan också en bärare av bygdens minnen och erfarenheter. Genom stenens tysta vittnesbörd lever historien vidare.