fbpx

Slereboåns dalgång

En naturskön vandring i uråldriga fotspår
4 km

Längd

1,5-2 tim

Tid

Medel

Svårighet

Dela

Karta_vandring

Klicka om du vill installera appen och ladda ner GPX-filen för vandringen.

Klicka om du redan har en GPX-läsare och bara vill hämta GPX-filen för vandringen.

Slereboån rinner fram genom en markerad granskogsklädd dalgång mellan gårdarna Röserna och Svedjan inne i Risveden. Sedan länge är denna miljö känd för sin rika flora som tydligt avviker från det typiska i området.

Dalgången kantas mot norr av långa bergbranter med naturskog. Nedanför dessa finns flera källkärr där grundvattnet bryter fram. I väster ansluter Gäddevadsbäcken med sina forsar och fall.

Skogen består av en drygt hundraårig granskog med inslag av ännu äldre tallar i branterna. Vid Svedjan i väster ingår en lövskogsomgärdad åker. I granskogens rika flora finns arter som hassel, blåsippa, knärot och skavfräken. I ån finns goda lek- och uppväxtplatser för Götaälvlax och stationär öring. Här finns också flodpärlmussla på några platser. Duvhök och strömstare finns i området.

Stigen genom dalen är till stor del en mycket vacker så kallad hålväg, en gammal ridväg, som på sina ställen har fem parallella grenar. Den anses ha varit en medeltida transportväg från älvdalen in mot Skarabygden. Vid Svedjan finns resterna av en husgrund och lada.

Obs! Denna led saknar fysisk märkning. Vi har registrerat en digital slinga på befintliga stigar som du kan skriva ut eller ladda ner till din telefon. Här passerar du flera särskilt utvalda natur- och kulturarv.

Hitta hit

Tillgänglighet

Sevärdheter nära Slereboåns dalgång

Skogarnas konungs torplämning

Historien om Skogarnas Konung och hans oförglömliga engagemang i sitt älskade Ångertuvan.

Laxtrapporna

Längs leden finns två imponerande laxtrappor att beskåda som berättar om samspelet mellan människan och naturen, där tekniken möter vildmarken.

Den rika floran

Kliv in i den skattkammare av biologisk mångfald som Slereboåns dalgång har att erbjuda. Upptäck den frodiga floran och växternas unika egenskaper.

Hålvägar

Dessa forntida färdvägar har överlevt tidens tand och berättar en historia om människans resor genom århundradena. Låt hålvägarnas berättelser vägleda dina steg.

Sveafallet

Sveafallet, en majestätisk naturskatt längs dalgången bjuder in till en hänförande upplevelse. Utforska det som vattnets kraft och historiens gång har skapat här.

Grund från torpet Svedjan

Torpgrunden från det forna Svedjan står som en tyst vittnesbörd om en svunnen era. Träd in i det förgångna och låt dess mysterier avslöjas.

Tjärestenen vid Koljas

Upptäck platsen där människor en gång i tiden framställde tjära, en plats där historien smälter samman med naturens skönhet.

Så här gör du - Ladda ner GPX-filer!

1. Se till att du har ett program eller en app som kan visa GPX-filer. Har du inte det finns det flera appar att ladda hem. En enkel app som många använder är "GPX-viewer". Den är gratis!

2. Ladda ner den önskande GPX-filen från hemsidan, se nedan. Appen visar din position och rutten/ledens sträckning.

3. Gå in i appen! - Klicka på "Files" uppe i vänstra hörnet och sedan på + i övre högra hörnet.

5. Välj fil att ladda upp och välj guidning